فهرست مطالب

فصلنامه پرستاری، مامایی و پیراپزشکی
سال هشتم شماره 1 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/27
  • تعداد عناوین: 8
|
  • شیوا رحیم زادگان، سجاد بشرپور*، نیلوفر میکائیلی، محمد نریمانی صفحات 1-14
    زمینه و هدف

    سرطان، تهدیدی برای زندگی فرد است که ابتلا به آن می تواند باعث ایجاد مشکلات روان شناختی شده و سازگاری روانی با بیماری را تحت تاثیر قرار دهد. پژوهش حاضر با هدف تعیین پیش بینی سازگاری روانی با بیماری در بیماران مبتلا به سرطان بر اساس دلسوزی به خود و کانون کنترل سلامت انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر، توصیفی و از نوع تحقیقات همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر، کلیه بیماران 18 تا65  سال مبتلا به سرطان سینه، خون، معده و روده مراجعه کننده به بخش انکولوژی بیمارستان های امید و امام خمینی شهرستان ارومیه در نیمه اول سال 1400 بود که به روش نمونه گیری در دسترس، تعداد 250 نفر (121زن و 129 مرد) انتخاب شدند. ابزارهای گردآوری اطلاعات شامل فرم کوتاه پرسشنامه سازگاری روانی با سرطان، مقیاس دلسوزی به خود و فرم C مقیاس چندوجهی کانون کنترل سلامت بود. برای تحلیل داده ها از روش همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه  استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که دلسوزی به خود  با  سازگاری روانی با بیماری (0/01>P) و کانون کنترل سلامت با سازگاری روانی با بیماری (0/05>P) رابطه مثبت معنی دار دارند، به طوری که دلسوزی به خود با ضریب بتای 0.572 در سطح 0/01> P ، به طور مثبت و کانون کنترل سلامت با ضریب بتای0.231در سطح 0/05 > P  به طور مثبت، سازگاری روانی با بیماری را پیش بینی می-کنند.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان می دهد که دلسوزی به خود بالا و داشتن کانون درونی کنترل سلامت، باعث افزایش سازگاری روانی با بیماری سرطان می شود. لذا ارتقاء دلسوزی به خود و آموزش نگرش مسیولانه و داشتن حس کنترل بر روند سلامتی و درمان، می تواند باعث سازگاری با بیماری و بهبود روند درمان در این بیماران شود.

    کلیدواژگان: سازگاری روانی با بیماری، دلسوزی به خود، کانون کنترل سلامت، سرطان
  • مژگان بزرگ زاده، عزت پاریاد، مژگان بقائی، احسان کاطم نژاد، مرضیه جهانی صیاد نویری* صفحات 15-34
    زمینه و هدف

    خودکارآمدی در بیماران همودیالیزی موجب خودمدیریتی مناسب تر مشکلات توسط این بیماران می گردد. با توجه به اینکه استفاده از نظریه ها و مدل های خاص جهت مراقبت از خود، یکی از راهکارهای کمک کننده به  این بیماران می باشد، مطالعه حاضر باهدف تعیین تاثیر  به کارگیری مدل خودمراقبتی اورم بر خودکارآمدی بیماران همودیالیز انجام گردید.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر به صورت کارآزمایی بالینی بر روی 150 بیمار همودیالیزی در دو گروه آزمون و کنترل در مرکز آموزشی-درمانی رازی شهر رشت در سال 95-94 انجام شده است. داده ها با استفاده از ابزاری سه بخشی شامل پرسشنامه اطلاعات فردی و بالینی، ابزار (CKD-SE) و همچنین ابزار (NKF-NUS) جمع آوری گردید. مداخله براساس نیازهای خودمراقبتی درمانی، جهت گروه آزمون اجرا و جمع آوری اطلاعات پس از 4 هفته، توسط همکار پژوهشگر (بدون آگاهی از طراحی پژوهش و تعلق نمونه ها به گروه ها) انجام شد. داده ها با استفاده از آزمون های آماری توصیفی و استنباطی(تی زوجی و مستقل، مربع کای، رگرسیون لوجستیک) تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

     یافته های مطالعه نشانگر افزایش معنادار میانگین و انحراف معیار نمره خودکارآمدی کل و حیطه های آن در گروه آزمون در مرحله بعد از مداخله، بود (P=0.0001). همچنین نتایج آزمون رگرسیون نشانگر توان پیشگویی کنندگی مداخله در نمره خودکارآمدی نمونه ها ( (30/78-49/3CI:95%  ، 123/72OR= ، (0.0001=p) با کنترل اثر متغیرهای فردی بوده است.

    نتیجه گیری

     نتایج این پژوهش نشانگر تاثیر مثبت کاربرد الگوی خودمراقبتی اورم بر سطح خودکارآمدی بیماران تحت همودیالیز بود. بنابراین، پرستاران می توانند با کاربرد الگوی خودمراقبتی اورم، توان خود مراقبتی و خودکارآمدی بیماران همودیالیزی را افزایش دهند.

    کلیدواژگان: همودیالیز، خود کارآمدی، مدل های پرستاری، مراقبت از خود
  • فروزان احمدی، فاطمه تکرلی*، مریم فرهادیان، رضوان خوشبخت، انیس شفیعی صفحات 35-49
    زمینه و هدف

    بهبود کیفیت زندگی سالمندان از جنبه های مهم درمانی به شمار می رود و استفاده از مداخلات مناسب جهت بهبود کیفیت زندگی و جنبه های مختلف آن در سالمندان حایز اهمیت است. این مطالعه باهدف تعیین تاثیر خاطره گویی گروهی بر کیفیت زندگی سالمندان شهر خرم آباد انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    در مطالعه نیمه تجربی حاضر، جامعه آماری متشکل از کلیه سالمندان سرای سالمندان شهر خرم آباد در سال 1400 بود که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، 130سالمند دارای معیارهای ورود به مطالعه انتخاب و سپس به شکل تصادفی ساده  (پرتاب سکه) به دو گروه 65 نفره آزمون و کنترل تقسیم شدند. ابزارهای مورد استفاده، فرم اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه کیفیت زندگی سالمندان (Leipad) بود. جلسات خاطره پردازی در طی 8 جلسه با محتوای دوران کودکی و زندگی خانوادگی برای گروه مداخله انجام گرفت. در این مدت جهت گروه کنترل هیچ مداخله ایی صورت نگرفت. 1 ماه پس از انجام مداخله، پرسشنامه کیفیت زندگی توسط هر دو گروه مجددا تکمیل گردید. اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS-23  و آزمون های تی زوجی، تی مستقل و کوواریانس تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

     نمره کیفیت زندگی و حیطه‏های آن بعد از مداخله در افراد گروه آزمون به طور متوسط بیشتر از قبل از مداخله آن بود. با استفاده از آزمون تی زوجی این افزایش نمره از نظر آماری معنادار بود (p<0.05). بر اساس نتایج آزمون آماری تی مستقل، بین نمرات کیفیت زندگی سالمندان دو گروه آزمون و کنترل پس از مداخله تفاوت معنادار آماری مشاهده شد (p<0.05).

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از پژوهش حاضر نشان داد که خاطره گویی گروهی موجب بهبود کیفیت زندگی سالمندان می گردد. می توان این تکنیک را به طور ساده، آسان، ارزان قیمت و قابل اجرا در تمام مراکز درمانی و سرای سالمندان و یا به صورت انفرادی در منزل به کاربرد.

    کلیدواژگان: خاطره گویی، سالمندان، کیفیت زندگی
  • وحید خیراندیش، هادی بهرامی، مائده طیب پور، فرزانه محمدنژاد* صفحات 50-64
    زمینه و هدف

    صلاحیت بالینی از ضرورت های مهم حرفه پرستاری بوده، لذا یافتن مولفه ها و عوامل موثر بر صلاحیت بالینی و ارتقاء آن همیشه موردتوجه نظام های آموزشی، بهداشتی و درمانی بوده است.  پژوهش حاضر باهدف تعیین ارتباط هوش اخلاقی با صلاحیت بالینی پرستاران شاغل در بیمارستان آموزشی شهرستان دزفول در سال 1400 انجام شد.

    مواد و روش ها

     این مطالعه  مقطعی از نوع همبستگی بوده است. جامعه آماری شامل 200 نفر از پرستاران شاغل در بیمارستان آموزشی گنجویان دزفول در سال1400بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه مشخصات دموگرافیک، پرسشنامه استاندارد هوش اخلاقی Lennick & Kiel و پرسشنامه استاندارد صلاحیت بالینی پرستاران (CIRN) بود. داده ها در محیط نرم افزار SPSS ویرایش21 در سطح معنی داری p<0.05 با استفاده از آزمون های آمار توصیفی و آماره های تحلیلی (ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون) تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین هوش اخلاقی (24/19±156/21) حاکی از خوب بودن سطح هوش اخلاقی آن ها بود. میانگین صلاحیت بالینی پرستاران (31/18±152/29) در سطح متوسط بود. نتایج ضریب همبستگی پیرسون نشان داد میان تمامی ابعاد هوش اخلاقی و ابعاد صلاحیت بالینی پرستاران همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد (r= 0.656, p<0.0001). نتایج آزمون رگرسیون نشان داد هوش اخلاقی در تبیین متغیر صلاحیت بالینی پرستاران (R2=0.430) سهیم می باشد.

    نتیجه گیری

    هوش اخلاقی در پیش بینی صلاحیت بالینی پرستاران نقش دارد بنابراین، به نظر می رسد با افزایش هوش اخلاقی از طریق برگزاری کارگاه های آموزشی می توان نگرش صلاحیت بالینی پرستاران را تقویت نمود.

    کلیدواژگان: هوش اخلاقی، صلاحیت بالینی، پرستار
  • زینب کوچکی، آرش خلیلی، نرگس کلوندی، امیرحسین غلامی* صفحات 66-80
    زمینه و هدف

     سلامت و بهبود بیماران در گرو ارایه مراقبت باکیفیت می باشد. ازآنجایی که هرگز نمی توان به سطح مطلق کیفیت دست یافت، بنابراین بررسی مداوم و مستمر آن همواره الزامی است. در این بین داشتن ابزاری مناسب جهت سنجش کیفیت مراقبت های پرستاری بیش از پیش استفاده می شود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، اعتباریابی مجدد پرسشنامه کیفیت مراقبت در پرستاری (QUALPAC)، نسخه 72 سوالی موردبررسی قرار گرفت. برای بررسی روایی پرسشنامه مذکور تعداد 287 نفر از بیماران به شیوه ی متناسب از 5 بیمارستان آموزشی درمانی شهر همدان به عنوان نمونه انتخاب گردیدند. ویژگی های روان سنجی نیز به کمک روایی صوری، روایی محتوایی و روایی سازه بررسی شد. تحلیل داده ها نیز به کمک نرم افزار SPSS نسخه 23 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که 55 سوال نسخه بومی اولیه، روایی محتوایی بالایی داشتند و 17 سوال رد شدند. شاخص روایی محتوایی پرسشنامه مقدار 0.968درصد محاسبه شد. شاخص KMO و کرویت بارتلت نشان می دهد که ماتریس هم بستگی به منظور تحلیل عاملی مناسب است. تحلیل عامل با تحلیل مولفه اصلی یک عامل را با میزان تبیین 75/24 درصد واریانس کل استخراج کرده است. همسانی درونی نیز به کمک آلفای کرونباخ 0.81 به دست آمد.

    نتیجه گیری

    پرسشنامه 55 سوالی ارزیابی شده در این مطالعه با توجه به فرهنگ کنونی حاکم بر پرستاری کشور، می تواند ابزار مناسبی برای سنجش کیفیت مراقبت در پرستاری باشد.

    کلیدواژگان: کیفیت مراقبت، پرسشنامه، پرستاری، اعتباریابی
  • ندا قاسمی، فاطمه رضایی*، مسعود صادقی صفحات 81-95
    زمینه و هدف

    درک بیشتر از اختلال میل جنسی و درمان موثرتر آن با استفاده از بررسی دیدگاه متخصصین در این زمینه سرنخ های زیادی را برای پیدا کردن آن چه این اختلال را به وجود می آورد و آن چه برای درمان به آن نیاز است، در اختیار می گذارد. بدین منظور پژوهش حاضر با هدف تبیین مولفه های تاثیرگذار در آسیب شناسی روانی و درمان اختلال میل/ برانگیختگی زنان از دیدگاه متخصصین ایرانی انجام شد.

    مواد و روش ها

     روش پژوهش کیفی از نوع تحقیق داده بنیاد بود. مشارکت کنندگان شامل 20 نفر از متخصصان و صاحب نظران حوزه خانواده و درمانگران اختلالات جنسی بودند که به روش مبتنی بر هدف و بر اساس قانون اشباع داده انتخاب شدند. ابزار پژوهش مصاحبه حضوری نیمه ساختاریافته بود. تحلیل داده ها از طریق روش  هفت مرحله ای کلایزی صورت گرفت. کدگذاری داده ها، در سه بخش کدگذاری باز، محوری و گزینشی انجام شد.

     یافته ها

     برحسب نتایج، دیدگاه های متخصصین شامل 2 مقوله محوری سبب شناسی با مضامین اصلی (تحلیل رشدی از مشکل، آسیب شناسی زناشویی، مشکلات جنسی همسر، مشکلات جنسی زنان، مسایل روان شناختی ،سبک زندگی ناکارآمد) و راهبردهای درمانی با مضامین اصلی (راهبردهای فردی، راهبردهای زوجی) به دست آمد.

    نتیجه گیری

     اختلال میل جنسی زنان، اختلالی چندبعدی است که حوزه های مختلف زندگی فرد را تحت تاثیر قرار می دهد و پیامدهای منفی قابل توجهی بر عملکرد و کیفیت زندگی زناشویی دارد. بنابراین لازم است متخصصان حوزه سلامت جنسی با استفاده از نتایج پژوهش های جدید و به روز به شناخت هر چه بهتر علل زمینه ساز و راهبردهای درمانی موثر در درمان این اختلال بپردازند.

    کلیدواژگان: زن، اختلال میل جنسی، تحقیق کیفی، سبب شناسی، متخصصان سلامت
  • آرش خلیلی، غزال قادری* صفحات 96-108
    زمینه و هدف

    اثراتی که سرطان بر فرد دارد همانند بی اشتهایی، تهوع، استفراغ، تغییرات حسی و فشارهای روانی ناشی از بیماری می تواند کیفیت زندگی و عملکرد فرد و خانواده را تحتت اثیر قرار دهد. این مطالعه باهدف تعیین ارتباط درد مزمن با کیفیت زندگی از دیدگاه کودکان بستری در بخش هماتولوژی کودکان بیمارستان بعثت شهر همدان انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه ی همبستگی، 86 کودک مبتلا به سرطان بستری در بخش هماتولوژی کودکان به روش تمام شماری انتخاب و پرسشنامه کیفیت زندگی کیندل و مقیاس درد مزمن اوچر برای تمامی کودکان سرطانی تکمیل شد. داده ها به وسیله نرم افزار آماری SPSS نسخه 26 و با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند و در سطح 0/01 معنی داری آماری تعریف گردید.

    یافته ها

    شدت همبستگی بین دو متغیر کیفیت زندگی و درد مزمن در کودکان سن مدرسه (0.009= p=0.184 ,r =)  متوسط و معنی دار و جهت رابطه منفی و معکوس بود اما در کودکان خردسال (0.115= p=0.118 ,r =)، شدت همبستگی بین دو متغیر ضعیف و جهت رابطه منفی و معکوس و از لحاظ آماری معنی دار نبود.

    نتیجه گیری

    درد مزمن ناشی از سرطان در کودکان سن مدرسه که درک بیشتری از بیماری دارند می تواند باعث افت محسوس تر کیفیت زندگی شود درحالی که در  کودکان خردسال به دلیل درک ضعیف تر از بیماری و وابستگی بیشتر به والدین خود، کیفیت زندگی ممکن است به اندازه کودکان  بزرگ تر دچار افت نشود.

    کلیدواژگان: درد مزمن، سرطان، کودک، کیفیت زندگی
  • سیده منا نعمتی، خالد رحمانی، مریم خورشیدی، سلام وطن دوست* صفحات 109-120
    زمینه و اهداف

    آژیتاسیون در بسیاری از بیماران بستری در مراکز درمانی  اتفاق می افتد. استفاده از مهارکننده های فیزیکی از سوی کادر درمانی یکی از اقدامات جهت پیشگیری از آسیب بیماران به خود و مراقبین می باشد.  دانشجویان پرستاری به عنوان یکی از اعضای کادر درمانی در آینده می باشند و لازم است میزان آمادگی آن ها جهت استفاده مناسب از مهار کننده های فیزیکی بررسی شود از این رو مطالعه حاضر با هدف تعیین دانش و نگرش دانشجویان پرستاری در زمینه ی کاربرد مهار فیزیکی در بیماران  انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی است .نمونه گیری به روش سرشماری انجام و جهت جمع آوری فرم اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه استاندارد دانش و نگرش در زمینه ی کاربرد مهار کننده های فیزیکی استفاده شد. جهت تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه ی 16 و آزمون های آماری تی مستقل، آنالیز واریانس یک طرفه  و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. سطح معنی داری داده ها کمتر از 05/0 لحاظ شد.

    یافته ها

    نگرش اکثریت شرکت کنندگان در سطح متوسط بود، با این وجود فقط 7/19 درصد از دانشجویان دانش خوبی نسبت به استفاده از مهارکننده های فیزیکی داشتند. دانشجویان کارشناسی ارشد دانش بهتری نسبت به دانشجویان کارشناسی داشتند (P<0.005).

    نتیجه گیری

    با توجه نتایج مطالعه وضعیت دانش و نگرش دانشجویان مطلوب نیست. از آن جایی که دانشجویان پرستاری، پرستاران آینده هستند لازم است اقدامات اصلاحی جهت ارتقای وضعیت آنها در زمینه مهارکننده های فیزیکی مدنظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مهارکننده فیزیکی، دانش، نگرش، دانشجویان پرستاری
|
  • Shiva Rahimzadegan, Sajjad Basharpour*, Niloofar Mikaeili, Mohammad Narimani Pages 1-14
    Background & Aims

    Cancer is a threat to a person's life that can cause psychological problems and affect psychological adjustment to the disease. This study aimed to determinate the predict psychological adjustment to the illness in cancer patients based on self-compassion and health Locus of control.

    Materials & Methods

    The present study was descriptive and correlational research. The statistical population of the present study was all patients aged 18 to 65 years with breast, blood, stomach, and intestinal cancer referred to the oncology ward of Omid and Imam Khomeini hospitals in Urmia in The first half of the year 2021. 250 people (121 females and 129 males) were selected by the available sampling method. Data collection tools included the short form of the Cancer Adjustment Questionnaire, the Self-Compassion Scale, and the C Form of the Multidimensional Health Locus of Control Scale. Pearson correlation method, multiple regression analysis, were used to analyze the data.

    Results

    The results showed that self-compassion has a significant positive relationship with psychological adjustment to illness (P <0.01) and health control center with psychological adjustment to illness (P <0.05), so that self-compassion with The beta coefficient of 0.572 at the level of P <0.01, positively and the health control center with the beta coefficient of 0.231 at the level of P <0.05, positively predict psychological adjustment to illness

    Conclusion

    The results of this study show that high self-compassion and having an internal center of health control, increases psychological adjustment to illness. Therefore, promoting self-compassion and teaching a responsible attitude and having a sense of control over the health and treatment process, can lead to adjustment to illness and improve the treatment process in these patients.

    Keywords: Mental adaptation to illness, self-compassion, health locus of control, cancer
  • Mozhgan Bozoergzadeh, Ezzat Paryad, Mozhgan Baghaei, Ehsan Ehsan Kazemkezhad Leili, Marzieh Jahani Sayad Noveiri* Pages 15-34
    Background & Aim

    Self-efficacy in hemodialysis patients leads to more appropriate self-management of problems by these patients. Considering that the use of specific theories and models for self-care is one of the strategies that help these patients, the present study aimed to determine the effect of OREM self-care model on self-efficacy of hemodialysis patients.

    Methods & Materials

     The present study was conducted as a clinical trial on 150 hemodialysis patients in two experimental and control groups at Razi Educational-Medical Center in Rasht during 2015-2016. Data were collected using a three-part instrument that included a demographic and clinical information questionnaire, an instrument (CKD-SE), and an instrument (NKF-NUS) in two phases. Data were collected and collated after 4 weeks by a fellow researcher (without knowledge of the research design and the sample belonging to the groups). Data were analyzed using descriptive and inferential statistical tests (paired and independent t-tests, chi-square, logistic regression).

    Results

    The findings of the study showed a significant increase in the mean and standard deviation of the total score of self-efficacy and its domains in the experimental group in the post-intervention phase (P = 0.0001). Moreover, the results of the regression test showed the predictive power of the intervention for the self-efficacy score of the samples (CI: 49.30-38.78: 95%, OR = 123.72, p = 0.0001) by controlling the effect of each variable.

    Conclusions

    The results of this study show the positive effect of using the Orem self-care model on the self-efficacy level in hemodialysis patients. Therefore, nurses can increase the self-care capacity and self-efficacy of hemodialysis patients by applying the Orem self-care model.

    Keywords: Nursing Models, Hemodialysis, Self-Care, Self-Efficacy
  • Forouzan Ahmadi, Fateme Takarli*, Maryam Farhadyan, Rezvan Khoshbakht, Anis Shafiee Pages 35-49
    Background & Aim

    Improving the quality of life and its various aspects is important in the elderly. The aim of this study was to determine the effect of group reminiscence on the quality of life of the elderly in Khorramabad.

    Materials & Methods

    In the present quasi-experimental study, the statistical population was all nursing homes in Khorramabad in 1400, which were selected using available sampling method and inclusion criteria and then randomly divided into two groups of 65 test and control. The instrument used was the Elderly Quality of Life Questionnaire (Leipad). Memory sessions were conducted during 8 sessions with the content of childhood and family life for the elderly in the intervention group. 1 month after the intervention, the quality of life questionnaire was completed again by both groups. Data were analyzed using SPSS-23 software and paired t-test, independent t-test and covariance.

    Results

    The quality of life score and its areas after the intervention in the experimental group were on average higher than before the intervention. Using paired t-test, this increase was statistically significant (p <0.05). Based on the results of independent t-test, a statistically significant difference was observed between the quality of life scores of the elderly in the experimental and control groups after the intervention (p <0.05).

    Conclusion

    According to the results, this technique can be used simply and practically in all medical centers and care for the elderly or individually at home

    Keywords: Reminiscence, Elderly, Quality of life
  • Vahid Kheirandish, Hadi Bahrami, Maedeh Tayebpur, Farzaneh Mohamadnejad* Pages 50-64
    Background & Aim

    Clinical competence is one of the important necessities of the nursing profession, therefore, finding components and factors affecting clinical competence and its promotion has always been considered by educational healthcare systems. The aim of the present study was to determine the relationship between moral intelligence and clinical competence of nurses working in a teaching hospital of Dezful in 2021.

    Materials & Methods

    This was a descriptive-correlational study. The study population included 200 nurses working in Ganjavian teaching hospital of Dezful in 2021 and participants were selected by convenience sampling method. Data collection instruments included demographic characteristics questionnaire, The Lennick and Kiel's Moral Intelligence Standard Questionnaires and Competency Inventory for Registered Nurse (CIRN). Data analysis was carried out using descriptive and analytical statistics (Pearson correlation coefficient and regression analysis in SPSS ver. 21 and P-value<0.05 was considered as the significance level.

    Results

    The mean moral intelligence score (156.24±21.19) indicated acceptable moral intelligence score. The mean clinical competence of nurses (152.31 ± 29.81) was at moderate level. The results of Pearson correlation coefficient showed a positive and significant correlation between all dimensions of moral intelligence and dimensions of nurses' clinical competence (r=0.656,P<0.0001). The results of regression test showed that moral intelligence is involved in explaining the variable of clinical competence of nurses (R2=0.430).

    Conclusion

    Moral intelligence plays a role in predicting the clinical competence of nurses. Therefore, it seems that the attitude of clinical competence of nurses can be strengthened by increasing moral intelligence through training workshops.

    Keywords: Moral Intelligence, Clinical Competence, Nurse
  • Zaynab Kocheki, Arash Khalili, Narges Kalvandi, Amirhosein Gholami* Pages 66-80
    Background & Aim

    Patients' health and improvement depend on providing quality care. Since one can never reach the total level of quality, therefore continuous and continuous evaluation is always necessary, and having a suitable tool for measuring the quality of nursing care is too   .

    Materials & Methods

    In this descriptive-analytical study, the re-validation of the Nursing Quality of Care Questionnaire (QUALPAC), version 72, was evaluated. For assess the validity of the questionnaire, 287 patients were selected through proportional sampling from 5 teaching hospitals of Hamadan. Psychometric features were also examined with the help of face validity, content validity and construct validity. Data analysis was done using SPSS version 23 software.

    Results

    The results showed that 55 questions of the original native version had high content validity and 17 questions were rejected. The content validity index of the questionnaire was calculated as 0.968%. KMO index and Bartlett's Sphericity show that the correlation matrix is suitable for factor analysis. Factor analysis with principal component analysis has extracted a factor with an explanatory rate of 75.24% of the total variance. Internal consistency was also obtained with the help of Cronbach's alpha of 0.81.

    Conclusion

    The 55-question questionnaire evaluated in this study, considering the current culture of nursing in Iran, can be a useful tool for measuring the quality of nursing care.

    Keywords: quality of care, questionnaire, nursing, psychometric
  • Neda Ghasemi, Fatemeh Rezaei*, Masud Sadeghi Pages 81-95
    Background & Aim

    A better understanding of the female sexual interest disorder and its more effective treatment by examining the views of experts in this field provides many clues for discovery out what this disorder is and what is required to cure The aim of this study was to explore the factors influencing the psychopayhology and the treatment female sexual interest - arousal disorder from the viewpoint of iranian experts .

    Materials & Methods

    The research method was qualitative based on the grounded theory the participants included 20 experts and therapists on sexual disorders who were selected by purpose-based method and according to the law of data saturation. Semi-structured interviews were conducted from sampled individuals. In the analysis of data, a colaizzi seven-step cluster pattern was used. Data coding was performed in three sections of open, axial and selective coding.

    Results

    According to the results , experts ' views include 2 central categories of etiology with main themes ( developmental analysis of the problem , marital pathology , spouse sexual problems , women's sexual problems , psychological issues , dysfunctional lifestyle ) and treatment strategies with main themes ( individual strategies , Pair strategies ) were obtained

    Conclusion

    female sexual interest disorder is a multidimensional disorder that affects different areas of a person's life and has significant negative consequences on the performance and quality of married life. Therefore, it is necessary for experts in the field of sexual health to use the results of new and up-to-date researches to better understand the underlying causes and effective treatment strategies in the treatment of this disorder.

    Keywords: female, sexual dysfunction, Qualitative Research, etiology, health experts
  • Arash Khalili, Qazal Ghaderi* Pages 96-108
    Background & Aim

    The effects of cancer on a person such as anorexia, nausea, vomiting, sensory changes and stress arising from the disease can affect the quality of life and performance of the individual and family. The aim of this study was to determination the relationship between chronic pain and quality of life from the view point of children admitted to the Besat Pediatric Hematology Department in Hamadan .

    Materials & Methods

    In this correlational study, 86 children with cancer hospitalized to the pediatric hematology department were selected using the census  method, and the Kindle quality of life questionnaire and the Ocher chronic pain scale were completed for all children with cancer.The data were analyzed by SPSS version 26 statistical software and using Pearson's correlation test, and statistical significance was defined at the level of 0.01.

    Results

    The intensity of correlation between the two variables of quality of life and chronic pain in school-age (p=0.009,r = 0.184) was moderate and significant and the direction of the relationship was negative and inverse, but in pre-school age (p=0.118, r =0.115), the intensity of correlation between two variables is weak and the direction of the relationship is negative and inverse and not statistically significant.

    Conclusion

    Chronic pain caused by cancer in school age who have a better understanding of the disease can cause a more noticeable drop in quality of life, while in preschool age, due to weaker understanding of the disease and more dependence on their parents, , the quality of life may be as much as Older children should not fall.

    Keywords: Chronic pain, cancer, child, quality of life
  • Syede Mona Nemati, Khaled Rahmani, Mariam Khorshidi, Salam Vatandost* Pages 109-120
    Background and Aim

    Agitation occurs in many patients hospitalized in medical centers. The use of physical restraints by the medical staff is one of the measures to prevent harm to patients and caregivers. Nursing students are one of the members of the medical staff in the future, and it is necessary to check their level of preparation for the proper use of physical restraints. Therefore, the present study was conducted with the aim of determining the knowledge and attitude of nursing students regarding the use of physical restraint in patients.

    Materials and methods

    The present study is of descriptive cross-sectional study type. Sampling was done by census method and was used to collect demographic information form and standard questionnaire of knowledge and attitude in the field of using physical restraints. SPSS version 16 software and independent t-tests, one-way analysis of variance and Pearson's correlation coefficient were used to analyze the data. The significance level of the data was less than 0.05.

    Results

    The attitude of the majority of participants was at an average level, however, only 19.7% of students had good knowledge about the use of physical restraints. Master's students had better knowledge than undergraduate students (P<0.005).

    Conclusion

    According to the results of the study, the state of knowledge and attitude of students is not favorable. Since nursing students are future nurses, it is necessary to consider corrective measures to improve their condition in the field of physical restraints.

    Keywords: physical restraint, knowledge, attitude, nursing students